Hvězdičky

Ve třídě je nás tento školní rok 28 dětí, z toho 12 děvčat a 16 chlapců.

Předškolních dětí je 12.

Naše třída je alternativně zaměřená na waldorfskou pedagogiku.

 

Naše učitelky:      Renata Němejcová

                                 Ivana Tisotová

 

O úklid třídy se stará:   Dana Medková

 

 

Hlavním cílem je harmonický vývoj celého člověka, nejen jeho intelektu, při respektování vývojových zákonitostí a zvláštností. Chceme přispět k výchově generace, která bude v budoucnu vnímat, milovat, ochraňovat a vytvářet živý svět přírody a lidí.

Pracujeme podle zásad waldorfské pedagogiky, která vychází z myšlenek Rudolfa Steinera (1861 - 1925). První škola tohoto typu byla založena již v roce 1919 ve Stuttgartu. Waldorfské školství má tradici a je uznávané po celém světě.
Dítě v prvním sedmiletí shromažďuje své zkušenosti, které získává pozorováním, napodobováním a experimentováním. Své charakterové rysy nezískává vysvětlováním a zákazy, ale tím, jak se chovají dospělí v jeho okolí.
Hlavními metodami ve výchově je napodobování a vzor. Proto učitelka provádí všechny činnosti s dětmi (šije, maluje, peče…)

V prvním sedmiletí má dítě přirozenou potřebu rytmu nejen co se týká spánku a bdění, klidu a aktivity, ale i opakování pohybu, zvuku a rytmu. Proto je důležité rozdělení dne, týdne, měsíce i roku. Vše se opakuje v pevném rytmu. Střídá se napětí s uvolněním.
Každý den má svůj rytmus a řád, který děti potřebují pro svůj zdravý vývoj, pro utváření vůle.

 

Rytmus dne:

  • volné hry + jedna hlavní činnost ( kreslení, pečení ..)
  • ranní kruh – po společném úklidu hraček se přivítáme v kroužku, zazpíváme si, povíme si říkadla, doprovázíme pohyby, rytmizací, hrajeme kruhové hry nebo prstové hry rozvíjející motoriku a myšlení. Vše souvisí s probíhajícím ročním obdobím.
  • svačina
  • činnosti předškoláků (tkaní, šití, kreslení forem- grafomotorika), složitější hry, příprava na školu)
  • pobyt venku – chodíme ven za každého počasí, kromě velkého deště či silného mrazu
  • pohádka - zaujímá významné místo v průběhu každého dne v MŠ. Klasická pohádka je vypravována celý týden stejná, což umožňuje dětem hluboké procítění děje ve všech detailech a následné přenesení do jejích her. Nejvhodnější jsou pohádky nedotčené civilizačními hledisky, účelností a užitečností. Každé dítě jejich prostřednictvím prožije obrazy harmonie na počátku, střety s nebezpečím a porušení této harmonie i šťastný konec. Pomocí těchto základních praobrazů jednání získává vzory a později pochopení pro jednání své i ostatních.
  • oběd
  • odpočinek
  • svačina
  • volná hra
  • odchod domů

Rytmus týdne

  • pondělí – KRESLENÍ
  • úterý – PEČENÍ – ráno učitelka zadělá s dětmi těsto a po vykynutí každý dostane kousek a zpracuje si svůj bochánek, den před tím meleme obilí na mouku
  • středa – HUDEBNĚ POHYBOVÁ IMPROVIZACE – za doprovodu živé hudby (housle, kytara, harmonika, lyra, flétna, citera)
  • čtvrtek – MALOVÁNÍ
  • pátek – MODELOVÁNÍ nebo jiná pracovní činnost (vystřihování, skládání, lepení…)

Při modelování, kreslení či malování nezadáváme dětem téma. Ponecháme jim jejich vlastní fantazii i možnost projevit své nitro. Pouze někdy u předškoláků zadáme téma, které vychází z předchozího zážitku.

ZPĚV – není zde pojednán jako samostatná řízená činnost. Zpíváme při každé příležitosti, zpěv doprovází umělecké činnosti, pohádky, zpíváme při kreslení, pečení. Je přítomen ráno při hrách, v ranním kruhu i poledním odpočinku.

Rytmus roku

Slavíme tradiční křesťanské svátky, dodržujeme některé lidové zvyky a tradice. Každá slavnost je vždy vyvrcholením období, které s dětmi prožíváme.

Slavnosti
Michaelská – září – říjen
Martinská – listopad
Vánoční – prosinec
Masopust – únor – březen
Jarní – duben
Svatojánská – červen

Samozřejmostí jsou narozeninové slavnosti dětí, které jsou vždy silným zážitkem každého oslavence, který se na jeden den stává králem.

Spolupráci s rodiči
Rodiče se mohou podílet na přípravách a organizaci slavností, setkáváme se s nimi při vytváření drobných hraček pro děti, 2x do roka si mohou zahrát v divadle, které připravujeme pro děti. Samozřejmostí jsou rozhovory o dětech, o problémech doma či ve školce. V průběhu dne mohou rodiče přicházet do tříd kdykoliv, pokud respektují práci učitelky.

Prostředí
Vše, co ději obklopuje, má převážně přírodní charakter, barvy jsou laděné do jemných odstínů. Upřednostňujeme přírodní materiály, protože dětem zprostředkovávají pravdivou zkušenost o svých vlastnostech, mají vlastní energii, a čím více zůstávají ve své původní podobě, tím více vybízejí k fantazii a tvořivosti (dřevo, ovčí rouna, včelí vosk na modelování, hedvábí…)

Nenajdete u nás televizi, video ani počítač, protože je děti ke svému vývoji v tomto období nepotřebují, naopak jim ubírají síly, které budou potřebovat k učení ve škole, Ve třídě se snažíme vytvářet radostnou náladu, pohodu a láskyplné prostředí, protože vše, co dítě prožívá, se hluboko vrývá do jeho duše a ovlivňuje celý život. Podporujeme volnou hru, experimentování, tvořivost a fantazii.

Většina našich dětí odchází do klasické školy a rodiče nemusí mít obavy, že nejsou připravené. Je zde však i možnost dojíždět do Waldorfské školy do Písku. Za dobu existence naší alternativní třídy (od roku 1993) dojížděla do Písku řada dětí a není to velký problém. Vyváží ho řada pozitiv, které tato škola má.
 

Případné dotazy:

učitelky: Renata Němejcová – renatanemejcova@seznam.cz
Iva Tisotová – iva.tisotova@seznam.cz